Tuesday, 1 January 2013

Perutusan YDP MPP UNIMAS Bersempena TAHUN BARU 2013


Matahari menyelinap di balik bukit,
Sembunyikan kenangan hidup,
Menyimpan lembaran usang,
Menyambut hari-hari muda,
Sebentar lagi kan menjelang,
Selamat tahun baru 2013,
Harapan baru dan perubahan.

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum warahmatullahhiwabarakatuh, salam sejahtera dan salam kebitaraan,

Alhamdulillah. Marilah kita sama-sama menadah tangan memanjatkan kesyukuran kepada Allah S.W.T kerana masih berkesempatan untuk meneruskan liku-liku kehidupan di buminya sehingga ke hari ini dan bakal meniti ke tahun yang bersilih ganti. Tahun 2012 bakal melabuhkan tirai dan bakal menjelma lembaran sinar 2013 yang hanya pasti berlaku sebentar lagi. Di kesempatan ini, saya dengan penuh rasa rendah diri mewakili barisan Majlis Perwakilan Pelajar Universiti Malaysia Sarawak mengucapkan ‘Selamat Tahun Baru 2013’ khususnya kepada seluruh warga UNIMAS dan tidak lupa kepada rakyat Malaysia.

Tatkala sebilangan warga UNIMAS mengenang beberapa perkara yang berjaya dicapai atau sebaliknya pada tahun 2012, diharapkan sebilangan besar warga UNIMAS juga siap bersedia mengharung tahun 2013 dengan yakin dan tawakal bersama pucuk pimpinan kini sama ada pihak pengurusan UNIMAS atau pihak Majlis Perwakilan Pelajar. Tahun baru menjadi lambang harapan baru bagi setiap orang di mana kebanyakan orang berharap tahun depan akan menjadi tahun yang lebih baik dari sebelumnya. Harapan kami, agar semua warga UNIMAS dapat menyokong dan membantu kami sebaiknya bagi memastikan hasrat dan impian kami sama-sama direalisasikan oleh anda semua.

Meskipun tanpa percikan bunga api, meskipun tanpa diwarnai dengan hiburan-hiburan, saya percaya tahun baru 2013 lebih bermakna dari acara tahun-tahun baru sebelumnya. Selamat memasuki tahun 2013 dan semoga tahun baru ini kita diberikan kesihatan tubuh badan, panjang umur, dimurahkan rezeki dan kemudahan dalam hidup. Satu tahun telah kita jalani, semoga amalan-amalan kita pada tahun ini dapat ditingkatkan, dan amalan tercela kita tahun lalu dapat ditinggalkan.

Sucikan jiwa, Murnikan hati,
Mari mengucapkan Basmallah tatkala pertama kali menapak tahun baru 2013.

Mahasiswa-mahasiswi UNIMAS yang dikasihi,

Di kesempatan ini juga, saya ingin mengambil peluang untuk mengucapkan ‘Selamat menghadapi peperiksaan akhir tahun’ yang akan tiba beberapa hari lagi. Selamat maju jaya dalam perjuangan anda sekalian. InsyaAllah, kejayaan akan dikecapi dengan doa, usaha, ikhtiar dan tawakal.

Marilah kita semua mengekalkan keamanan  dan semangat kerjasama yang masih terpahat padu di dalam hati sanubari warga UNIMAS ini. Ini adalah perkara yang sangat utama memastikan UNIMAS bergerak maju demi keharmonian dan kesejahteraan. Kita tidak akan tampak hebat dengan jika tidak bersatu. Dengan semangat ini, saya sekali lagi mengucapkan Selamat Tahun Baru 2013 dan Selamat menghadapi Peperiksaan Akhir Tahun kepada seluruh mahasiswa-mahasiswi di Universiti Malaysia Sarawak.

Masa lalu adalah sejarah,
Hari ini adalah goresan,
Hari esok adalah harapan,
Selamat datang tahun baru 2013,
Seiring dengan perginya kenangan, menyambut harapan,
Selamat tinggal kenangan, selamat datang harapan.
Semoga Allah sentiasa memberi taufik, perlindungan dan rahmat kepada seluruh warga UNIMAS  dan dimasukkan kita di dalam golongan hamba-hambaNya yang beriman.

Sekian,

Wassalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh dan salam kebitaraan.

“Kepimpinan Bitara Pencetus Generasi Mahasiswa Profesional”

Muhammad ZulSyafiq bin Abdul Wahab,
Yang Dipertua,
Majlis Perwakilan Pelajar 2012/2013,
Universiti Malaysia Sarawak.

No comments:

Post a Comment